Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cum se prezice cand erupe un vulcan

Cum se prezice cand erupe un vulcan


Studii de caz seismice

Erupția din 1989 a Muntelui Redoubt în Alaska și erupția din 1993 a lui Galeras în Columbia au fost prezise prin astfel de studii.

Tot prin  studiul seismelor din zona a fost prezisa cu exactitate si eruptia vulcanului Popocatépetl .Guvernul a evacuat zeci de mii de oameni; 48 de ore mai târziu, vulcanul a izbucnit așa cum a fost prevăzut. A fost cea mai mare erupție a lui Popocatépetl timp de o mie de ani, dar nimeni nu a fost rănit.

Cresterea in intensitate a emanatiilor de gaze

De exemplu, la 13 mai 1991, o cantitate din ce în ce mai mare de dioxid de sulf a fost eliberată de pe Muntele Pinatubo din Filipine. Pe 28 mai, la doar două săptămâni, emisiile de dioxid de sulf au crescut la 5.000 de tone, de zece ori cantitatea anterioară. Muntele Pinatubo a erupt mai târziu pe 12 iunie 1991

Deformarea solului

Deformarea Muntelui St. Helens înainte de erupția din 18 mai 1980 a fost un exemplu clasic de deformare.
Deformarea solului Umflarea unui vulcan semnalează că magma s-a acumulat lângă suprafață. Vulcanii din Hawaii prezintă o deformare semnificativă a solului  înainte de o erupție și apoi o desumflare evidentă după erupție.

Monitorizarea termica a vulcanilor

Se face prin urmarirea temperaturii din jurul si interiorul vulcanului cu radiometre cu infrarosu, sonde geotermale, aparatura din satelit sau din elicoptere care survoleazaperiodic pt a lua probe.

Rezultate excelente au fost obținute în ceea ce privește predicția vulcanică în timpul celor două erupții recente ale Muntelui Etna și Stromboli, ambele apărute în 2002-2003. Pe Etna, imaginile termice înregistrate lunar pe vârful vulcanului au scos la iveală deschiderea sistemelor de fisuri cu câteva luni înainte.

Prezicerea eruptiilor folosind date hidrologice

Presiunea crescută a gazului va face ca nivelul apei să crească și să scadă brusc chiar înainte de o erupție, iar focalizarea termică (fluxul de căldură local crescut) poate reduce sau usca acviferele, temperatura izvoarelor calde poate crește

.

Folosirea teledetectiei ( poze facute din avioane si sateliti)

Se pot observa o multitudine de modificari ce au loc in jurul vulcanului cu  cateva luni inainte. De la umflarea solului, aparitia d ecrapaturi in zone inaaccesibile, emanatii de gaze s.am.d

Miscarile  terenului

Căderile de rocă, alunecarile de teren, laharele, fluxurile de noroi de intensifica in apropierea unei eruptii.

Studierea unor vulcani mai mici din zona care sunt in legatura cu vulcanii mari

Ex:
 Erupția Muntelui. Nyiragongo pe 17 ianuarie 2002. Un vulcanolog local prezice cu o saptamana inainte eruptia, dar comisia ONU si guvernul declara zona sigura. Vulcanul erupe asa cum a prezis si 40% din orasul Goma e distrus. Mor 245 de oameni.

El studiase 2 vulcani mai mici din jur ( unul erupsese cu 1 an mai devreme) ce erau in legatura  printr-o fisura cu Nyiragongo.

Sursa

https://en.wikipedia.org/wiki/Prediction_of_volcanic_activity