Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Masacrele facute de colonizatorii Spanioli

 Crucea, sabia si spanzuratoarea trei instrumente folosite la  cucerirea Lumii Noi

Expeditiile intreprinse de conchistadorii spanioli pentru descoperirea noilor teritorii  au dus la diminuarea populatiei bastinase, iar in unele zone chiar la disparitia acestora. Plecati  din Spania pentru a cauta  El Dorado (omul aurit, regiuni imbibate cu aur), navigatorii au masacrat  populatiile din regiunile cucerite confiscandu-le aurul si bogatiile.

Masacrele facute de Cristofor Columb  au fost relatate de Bartolomeo Las Cassas in “Scurta povestire despre distrugerea Indiilor de Vest”. Iata un scurt fragment din aceasta povestire:  “Cu caii, spadele si lancile lor crestinii au inceput sa-i macelareasca pe indieni si sa savarseasca cruzimi nemaivazute. Cand intrau intr-un sat ei nu lasau in viata pe nimeni, nici copii si nici batrani. Crestinii puneau ramasag cine va reusi sa taie un om in doua sau sa-i scoata maruntaiele cu o singura lovitura. Ridicau siruri de spanzuratori  astfel  incat picioarele sa atinga pamantul, apoi le dadeau foc.  Altora le taiau mainile, dupa care le legau de trup si le spuneau:  Duceti-va si dati aceste scrisori celor care se ascund prin paduri. Pe buna dreptate indienii omorau cate un crestin deoarece un singur crestin ucidea pana la 100 de indieni”. Dupa cum arata acelasi Las Cassas populatia Indiilor de Vest a scazut in scurt timp de la 1 milion de locuitori la 15000 locuitori.

Cristofor Columb
Cristofor Columb

Francisco Pizzaro 

Navigator spaniol ce a distrus cultura si civilizatia incasilor. Incasii erau localizati in Peru si detineau cantitati insemnate de aur. Desi aveau un armament mai sofisticat spaniolii erau in inferioritate numerica fata de incasi.  Folosinduse de abilitatile sale de bun strateg  Pizzaro reuseste sa cucereasca imperiul  Incas si sa intre in posesia unor bogatii imense.

Francisco Pizzaro in Peru
Francisco Pizzaro in Peru

Cortes 

Omul responsabil de distrugerea imperiului Aztec din Mexic.  Profitand de ajutorul indienilor din vecinatatea imperiului Aztec  reuseste sa cucereasca  Imperiul lui Montezuma. Iata o relatare din care se observa strategia  de atac: ”Spaniolii au distrus conductele care alimentau orasele cu apa, astfel incat asediatii au inceput sa sufere, nu numai de foame ci si de sete. In cele din urma (august 1521) , au patruns in oras si au distrus puturile din care locuitorii luau apa dupa nimicirea conductelor. Cand ultimul cartier a fost cucerit, spaniolii au observat o gramada de cadavre ce  erau suprapuse.  Spre sfarsitul asediului locuitorii se hraneau cu radacini pe care le scoteau din pamant.” Dupa masacru populatia bastinasa a fost nevoita sa munceasca pe noile mosii ale spaniolilor fiind astfel transformati in sclavi. Sute de mii de locuitori au fost omorati sau au pierit din cauza muncii istovitoare, a foametei si a bolilor infectioase aduse de conchistadori (varsatul de vant).

Iata dupa relatarea lui Diaz , felul in care intemeiau  conchistadorii orase in Noua Spanie:”Am ales pe conducatorii orasului in piata, am asezat  stalpul infamiei langa oras si o spanzuratoare,  apoi am dat orasului numele de Villa Reea de la Vera Cruz(Bogatul oras al Adevaratei Cruci). Asadar crucea, stalpul infamiei si spanzuratoarea au fost mijloacele folosite de conchistadori pentru cucerirea noilor tari.

Francisco Pizarro
Francisco Pizarro

 Exploratorul Almagro

A comis atrocitati in timpul expeditiei sale din Chile. Conchistadorii lui devastau locuintele si luau cu ei toti barbatii adulti pentru a le inlocui animalele de povara.  Nu primeau mancare in schimbul muncii prestate  si  astfel mureau cu sutele.  Incercand sa-si mai astampere foamea indienii mancau radacini, frunze sau chiar carnea compatriotilor morti.

Scena de lupta intre indieni si portughezi
Scena de lupta intre indieni si portughezi

Sursa: Istoria descoperirilor geografice;I. P  Maghidovici

Marile descoperiri geografice,The great geographical

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.