Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cresterea populatiei pe globPopulația umană a crescut continuu de la sfârșitul morții negre (Ciuma Bubonica), în jurul anului 1350 , deși cea mai semnificativă creștere a fost în ultimii 50 de ani, în principal datorită progreselor medicale și creșterii productivității agricole. Rata de creștere a populației a scăzut din anii 1980.

Recenta creștere rapidă a populației umane în ultimele trei secole a ridicat îngrijorarea că planeta ar putea să nu poată susține numărul actual sau viitor al locuitorilor. Studiul InterAcademy privind creșterea populației, din  1994, a declarat că multe probleme de mediu, precum: creșterea nivelului dioxidului de carbon atmosferic, încălzirea globală și poluarea, sunt agravate de expansiunea populației .
Alte probleme asociate cu suprapopularea includ creșterea cererii de resurse, cum ar fi apa proaspătă și alimente, înfometarea și malnutriția, consumul de resurse naturale (cum ar fi combustibilii fosili) mai rapid decât rata de regenerare și o deteriorare a condițiilor de viață.

Populația umană a trecut printr-o serie de perioade de creștere de la începutul civilizației în perioada Holocenului, acum cca 10.000 de ani. Începutul civilizației coincide aproximativ cu retragerea gheții după sfârșitul ultimei perioade glaciare. Pe măsură ce oamenii au dezvoltat instrumente mai avansate, au putut să călătorească spre noi terenuri și să-și folosească abilitățile pentru a se adapta. Acest lucru a permis oamenilor să se răspândească în noi regiuni ale lumii .

Se estimează că între 1-5 milioane de oameni, care se ocupau cu vânătoarea , au locuit pe Pământ în perioada anterioară revoluției neolitice, când activitatea umană s-a mutat de la vanatoare până la agricultura foarte primitivă.

În jurul anului 8000 î.Hr., la începutul agriculturii, populația lumii era de aproximativ 5 milioane de locuitori.  În această perioadă, populația umană a început să crească mai rapid datorită progreselor înregistrate în agricultură. În acest timp, plantele și animalele au fost domesticite pentru agricultură. De asemenea, au existat progrese în tehnicile de irigare și de arat, care au sporit randamentul total al culturilor.

Următoarele câteva milenii au înregistrat o creștere constantă a populației, cu o creștere foarte rapidă începând cu 1000 î.H. și un vârf de 200 și 300 de milioane de persoane în anul 1 î.H.
Ciuma lui Justinian a făcut ca populația Europei să scadă cu aproximativ 50% între anul 541 și secolul al VIII-lea. Creșterea constantă a fost reluată în anul 800. Cu toate acestea, creșterea a fost din nou perturbată de boli frecvente; cel mai notabil, Ciuma Neagră în timpul secolului al XIV-lea. Efectele Ciumei Negre se presupune că au redus populația lumii, apoi, la aproximativ 450 de milioane, între 350 și 375 milioane până la 1400. Populația Europei a fost de peste 70 de milioane în 1340. Aceste niveluri nu s-au întors decât după 200 de ani. Populația Angliei a ajuns la aproximativ 5,6 milioane în 1650, în creștere față de aproximativ 2,6 milioane în 1500.

În alte părți ale globului, populația Chinei la întemeierea dinastiei Ming în 1368 a fost aproape de 60 de milioane, apropiindu-se de 150 de milioane până la sfârșitul dinastiei în 1644. Populația Americii din 1500 ar fi putut fi între 50 și 100 de milioane de locuitori. Un motiv al cresterii populatiei dupa anul 1400 a fost mâncarea. Noile culturi care au venit din America în Asia și Europa în timpul secolului al XVI-lea au contribuit la creșterea populației pe aceste continente.

Întâlnirile dintre exploratorii europeni și populațiile din restul lumii au introdus adesea epidemii locale de virulență extraordinară. Dovezile arheologice indică faptul că moartea a aproximativ 90% din populația nativă americană din Lumea Nouă a fost cauzată de bolile lumii vechi, cum ar fi variola, pojarul și gripa. Europenii au introdus boli străine populației indigene, de aceea nu aveau imunitate față de aceste boli străine .

După începutul Revoluției Industriale, în secolul al XVIII-lea, rata de creștere a populației a început să crească. Până la sfârșitul secolului, populația lumii a fost estimată la puțin sub 1 miliard. La începutul secolului al XX-lea, populația lumii era de aproximativ 1,6 miliarde de locuitori. Până în 1940, această cifră a crescut la 2,3 miliarde de locuitori.
Creșterea dramatică începând cu anul 1950 (peste 1,8% pe an) a coincis cu creșterea producției de alimente, ca urmare a industrializării agriculturii cauzată de Revoluția Verde .Rata de creștere a populației umane a atins punctul culminant în 1964, la aproximativ 2,1% pe an .
De exemplu, populația Indoneziei a crescut de la 97 de milioane în 1961 la 237,6 milioane în 2010, o creștere de 145% în 49 de ani .
În India, populația a crescut de la 361,1 milioane de persoane în 1951 la puțin peste 1,2 miliarde până în 2011, o creștere de 235% în 60 de ani.Sursa:

https://study.com/academy/lesson/the-history-of-human-population-growth-and-carrying-capacity.html
https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/Human_overpopulation.html