Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Complexul carstic de la Guilin

Complexul carstic de la Guilin

Complexul carstic de la Guilin se află situat în orașul cu același nume. Denumirea ar proveni de la pădurea de copaci cu miresme îmbătătoare. Zona este renumită pentru aspectul deosebit al formatiunilor geologice, a caror formare a inceput de mai bine de 300 de milioane de ani, când formațiuni de calcar s-au format pe vechiul fund de mare si au fost ridicate ca urmare a coliziunii dintre placa indiana si asiatica. În timp, acestea au fost modelate de ploaie și vânt în forme variate, creând astfel peșteri labirintice, cu grote mari pe interior.

formarea carstului de la guilin
formarea carstului de la guilin

Unele cu vârfuri ascuțite, altele cu vârfuri mai puțin ascuțite, altele cu stânci de multe ori perpendiculare și copaci ale căror rădăcini țâșnesc din crăpături, toate acestea creează un peisaj geologic numit carst [1].

guilin
guilin
Guilin imagine
Guilin imagine

 

Aceste formatiuni se ridica  brusc de la sol intrand in contrast cu terenul plat din jur. In Guilin predomina doua tipuri de peisaje carstice, unul cu turnuri izolate cu inaltimi de pana la 300 de m (fenglin karst)  si un altul cu turnuri de baza legate (fencong karst) de forma conica .  Turnurile legate prezinta intre ele suprafete cu doline. Conform geologului  Ray Beiersdorfer de la Universitatea din Ohio la formarea acestor formatiuni au contribuit mai multi factori precum: prezenta calcarelor mai tari devoniene, coliziunea Indiei cu Asia (formarea Himalayei), climat musonic cu umiditate mare si absenta glaciatiunii in zona.

fecong karst
fecong karst
fenglin karst
formatiuni carstice fenglin si fengcong
formatiuni carstice fenglin si fengcong

Localnicii au încercat să explice apariția acestor forme de relief printr-o poveste fantezistă: ei cred că dealurile au fost sub controlul  ,,regelui tuturor de pe pământ” rege care mânuia un bici magic făcut din firele rămase în peria de păr a unei zeițe. Aceasta s-a deghizat într-o bătrână, lăsând biciul muncitorilor, însă regele l-a confiscat, mânuind cu acesta dealurile spre marea sudică, cu scopul de a stăpâni regatul oceanic al regelui Dragon. Intenția sa nu a avut success, deoarece fata rechin i-a furat biciul regelui. De atunci, se spune, dealurile au rămas pe loc, devenind în decursul timpului un punct de atracție pentru localnici și turiști. Datorită acestor legende, peșterilor fantastice și reliefului carstic, Complexul Carstic de la Guilin impresionează oamenii veniți din toate colțurile lumii [2].

carstul din Guilin
carstul din Guilin

Tot în preajma orașului există peștera Red Flutte și Dealul Elephant Trunk, cel mai important deal situat în zona lacului LI. Două motive în plus pentru a vizita aceste locuri

Guilin are un climat cu influente musonice subtropicale cu ierni scurte si blande, veri lungi si calde. Precipitatiile cad cu precadere intre aprilie si iunie.

Complexe similar cele de la Guilin se mai gasesc in Vietnam la Halong Bay si in SUA (Shenandoah Valley Virginia, Florida), dar conditiile lor de formare sunt diferite fata de  Gulin.

Sursa:

http://www.geotimes.org/apr07/article.html?id=Travels0407.html

http://thatsyangshuo.com/content/karsts-towers-and-topography

http://www.tourguizhou.com/archives/tag/guilin-geology

http://gripped.com/profiles/climbing-china/

http://www.duskyswondersite.com/nature/karst-topography-from-misty-mountains-to-caves-and-sinkholes/

https://www.researchgate.net/figure/263374259_fig12_Figure-12-Outline-distribution-of-fengcong-and-fenglin-in-the-karst-between-Guilin-and

http://kentuckyandvietnam.weebly.com/morphology.html

http://diveprice.com/guilin-and-yangshuo/

1 Carst-totalitatea proceselor legate de circulația apelor în roci solubile ce au drept rezultat apariția unor forme de relief ciudate atât la suprafață cât și în adâncime.

[2] www.amfostacolo.ro.