Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Coloanele de bazalt de la Giant’s Causeway

Coloanele de bazalt de la Giant’s Causeway

Dacă ajungeți în Irlanda de Nord și doriți să vizitați una din cele mai importante obiective turistice, trebuie neapărat să ajungeți la podul de piatră Fionn și Benandonner1.

 


Acesta se găsește pe litoralul marin de nord-est al Usterului, în comitatul Antrim, la aproape 5 kilometri distanță de Bushmills. În esență, aceste formațiuni stâncoase, compuse din 40000 de coloane de bazalt, ocupă doar o zonă de 0,7 kilometri pătrați. Cea mai inalta coloana are 12 m. Din punct de vedere genetic, acestea s-au format acum circa 60 de milioane de ani, în Terțiarul timpuriu, perioada Paleogenului, în zona în care astăzi se întinde liniștitul comitat Antrim. Teritoriul, răvășit de activitate vulcanică, a fost umplut în părțile fisurate cu roci de bazalt incandescente, din această simbioză formându-se mai apoi un platou întins de lavă care constituie astăzi zona Causeway.

Întregul proces s-a desfășurat în trei etape de scurgeri succesive de lavă, care au fost cunoscute în istorie sub numele de Bazaltele primare, mijlocii și superioare. Bazaltele mijlocii au dat naștere casei uriașilor. După ce lava s-a răcit, variațiile de temperatură au transformat-o, mărimea coloanelor fiind în strânsă legătura cu viteza cu care s-a răcit lava.

www.irishtourtickets.com/giants-causeway-tour-from-belfast/
Www.travel.descopera.ro,
www.bucuriadeacalatori.wordpress.com.
www.midwayirelandtours.com/giants-causeway-tour/