Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Cei mai vechi copaci de pe glob

Cei mai vechi copaci de pe glob

 

Matusalem (Methuselah)este un  pin ce traieste in Muntii Albi din estul Californiei. Copacul creste la o altitudine de 2.900 de metri intr-o zona de padure numita Dumbrava Matusalem . Pentru a nu fi vandalizat autoritatile pastreaza secreta locatia acestui copac. Pinul are peste 4700 ani si a fost descoperit in anul 1957.

Pinul Methuselah
Pinul Methuselah

Chiparosul  Lui Zoroastrueste un monument national din Iran, despre care legendele spun ca ar fi plantat de insusi Zaratustra.  Acest arbore vesnic verde are o varsta cuprinsa intre 4000- 4500 de ani. Totusi asupra varstei lui exista o controversa deoarece savantii au datat acest monument la 4000 de ani, iar  savantii japonezi l-au datat la 8000 de ani.

Chiparosul lui Zoroastru
Chiparosul lui Zoroastru

Tisa din Tara Galilor are o varsta cuprinsa intre 3000 si 4000 de ani . Acesti arbori sunt atat de longevivi deoarece in momentul in care trunchiul moare o alta generatie de lastari ii ia locul.

Tisa din Llangernyw
Tisa din Llangernyw

Chiparosul din Chile

Acest arbore ce are o varsta de 3620 de ani a fost descoperit in anul 1993 in muntii Anzi.

Chiparosul Senathor

Este localizat in parcul national Big Tree dinFlorida. Arborele are o inaltime de 54,8 m si ovechime de 3500 de ani. Din pacate acest arbore a ars anul trecut in timpul unui incendiu de padure.

Chiparosul Senathor
Chiparosul Senathor

General Sherman este un arbore din specia Sequia ce se gaseste in parcul national Sequia din California. Cu cei 1486 metri cubi de material lemnos este considerat a fi arborele cu cel mai mare volum de pe Terra (contine suficient material lemnos cat sa zidesti  40 de case cu cate 5 camere fiecare). Inaltimea lui este de 83,8 m, iar varsta i-a fost datata la 2150 de ani.

General Sherman
General Sherman

Matua Ngahere (Tatal Padurii) este o specie de conifer din Noua Zeelanda ce are in jur de 2000 de ani vechime.  In anul 2007 a fost grav deteriorat in urma unei furtuni.

Matua Ngahere
Matua Ngahere

Ienuparul din Utah

Este localizat in statul american Utah si are o vechime de cca 1500 de ani. Inaltimea lui este de cca 40 de m.

Stejarul Kongeegen

Este localizat in Danemarca si  are o varsta de cca 1500-2000 ani.

Stejarul Kongeegen
Stejarul Kongeegen

Patriarca da Floresta (Patriarhul Frumos)este un copac din specia Cariniana legalis ce are o varsta de aproximativ 3000 de ani. In Brazilia acest arbore este sacru.
 

Maslinul din Insula Creta
Longevitatea mare a maslinilor se datoreaza faptului ca acestia au rezistenta mare la boli, seceta si foc. Varsta maslinului din Creta este de cca 2000 de ani.

Old Tjikko

Molidul din Suedia
Molidul din Suedia

Este o specie de conifer ce are o varsta de 9550 de ani.  A fost descoperit de profesorul Leif Kulman de la Universitatea de geografie din Umea. In aceeasi zona oamenii de stiinta au mai descoperit si alti molizi cu varste de cca 8000 de ani.

Colonia de mesteceni din Utah

Colonia de mesteceni din Utah
Colonia de mesteceni din Utah

Se intinde pe 105 acri si este considerata a fi cea mai veche de pe Pamant. Colonia alcatuita din arbori ce au sistem de radacini comun este alcatuita din cca 50000 de exemplare si are o greutate de peste sase mii tone. Varsta primului pom (pomul fondator)  din colonie se estimeaza de unii specialisti la 80000 de ani, iar de altii la 800 de mii de ani.

Sursa:
http://www.sequoia.ro/
http://www.ecology.md
http://www.mnn.com/
http://www.wired.com
http://www.omg-facts.com

 

cel mai vechi copac din lume, cel mai vechi arbore, copacul cel mai vechi, care e cel mai vechi copac,the world’s oldest tree, oldest tree, oldest tree, which is the oldest tree,The Oldest Trees on the Planet,Pando,Methuselah tree,Zoroastrian Sarv,Llangernyw Yew,Alerce Tree,The Senator tree,Jōmon Sugi,General Sherman, Te Matua Ngaher,Jardine Junipere,Kongeegen,Old Tjikko<

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.