Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Natura

Cea mai rapida dezvoltare a unui Vulcan

Cea mai rapida dezvoltare a unui Vulcan

Cea mai rapida dezvoltare a unui Vulcan a avut-o vulcanul Paricutin din Mexic. Dupa o saptamana de activitate conul a atins dimensiunea de 150 de m.

Povestea acestui vulcan incepe in dupa-amiaza zilei de 20 februarie 1943, cand agricultorul mexican Dioniso Puldo isi pregatea terenul pentru insamantare. La un moment dat a auzit un tunet puternic si a observat ingrozit cum se deschide in scoarta Pamantului o deschizatura de mai multi metri lungime. Mai tarziu in presa vremii el a relatat urmatoarele:
“La 16, am plecat cu soţia mea să dam foc la o gramada de ramuri atunci când am observat că o fisură, care era situata pe una dintre movilele de la ferma mea, s-a deschis… şi am văzut că era un fel de crapatura care a avut o adâncime de numai o jumătate de metru. Eram pe cale sa aprind din nou ramurile atunci când am simţit un tunet, copacii tremurau, şi m-am întors să vorbesc cu Paula. Apoi am văzut cum gaura din sol s-a umflat şi a crescut în sine cu 2 sau 2,5 metri, şi un fel de fum sau praf fin – gri, cum ar fi cenusa – a început să se ridice într-o porţiune a fisurii pe care nu am vazut-o anterior de fum. Imediat a inceput mai mult… să crească şuieratul iar acolo era un miros de sulf “.

Apoi am devenit foarte speriat şi am încercat sa dejug unul dintre boi, am fost atât de uimit nici nu am stiut ce sa fac… Sau ce să mai cred… Şi nu am putut-o găsi pe soţia mea, sau fiul meu, sau animalele mele. In cele din urmă mi-am venit în fire şi mi-am adus aminte de Domnul sacru al Miracolelor. Am strigat… “Binecuvântat fie Domnul Miracolelor, ca m-ai adus în această lume – acum salvează-mă!” … M-am uitat în fisura cand fumul a fost în creştere şi frica mea a dispărut pentru prima dată. Am fugit pentru a vedea dacă aş putea să-mi salvez familia mea, însoţitorii mei şi boii mei, dar eu nu le-am putut vedea … Am fost foarte speriat. »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.