Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cea mai bogata tara din lume in care locuitorii traiesc intr-o saracie lucie

Un loc binecuvantat cu multe bogatii minerale(cele mai mari rezerve de cobalt, coltan), cele mai bogate rezerve de calcar si resurse forestiere din Africa, al 4-lea producator mondial de cupru, al 3-lea producator african de diamante, al 6-lea producator African de aur , a 7-a rezerva de uraniu a Africii unde chiar si cei mai norocosi dintre locuitori traiesc intr-o saracie macinatoare.

Republica Democrată Congo este potențial una dintre cele mai bogate țări de pe pământ, dar colonialismul, sclavia și corupția au transformat-o într-una dintre cele mai sărace, scrie istoricul Dan Snow.
Sărăcia din țară este rezultatul combinației conflictelor care se revarsă peste aceasta tara, dar si coruptia din interior.

Când comercianții portughezi au sosit din Europa în anii 1480, și-au dat seama că au dat peste o țară cu o bogăție naturală vastă, bogată în resurse si potentiali sclavi.

In anii 1600 Orașele și comercianții britanici s-au îmbogățit pe baza resurselor congoleze

După ce anvelopa pneumatică a apărut pe piață în 1888, cauciucul congolez din padurile ecuatoriale era la mare cautare. Asta a insemnat o alta drama pt poporul congolez.

Bărbații erau obligați să meargă în junglă și să culeagă cauciucul.

Neascultarea sau rezistența au fost întâmpinate de pedepse imediate – biciul, tăierea mâinilor și moartea. Milioane de congolezi au pierit.

Liderii tribali capabili să reziste au fost uciși, societatea indigenă decimată, educația adecvată refuzată

Au fost menținuți la un nivel de dezvoltare infantilă care să se potrivească conducătorilor și proprietarilor de mine, dar s-au asigurat că, atunci când a venit independența, nu exista o elită cultivată în țară care să poată conduce țara.

Independența din 1960 a fost, prin urmare, previzibil de dezastruoasă.

Occidentul l-a tolerat pe Mobutu Sese Seko atâta timp cât mineralele curgeau și Congo era ținut în afara orbitei sovietice.

Occidentul a permis regimului său să împrumute miliarde

Portughezii, belgienii, Mobutu și actualul guvern au înăbușit în mod deliberat dezvoltarea unui stat puternic, armată, justiție și sistem educațional, deoarece interferează cu accentul lor principal, făcând bani din ceea ce se află sub Pământ.

Sursa

https://www.bbc.com/news/magazine-24396390