Ce este fulgerul si cum se formeaza?
Fulgerul se produce in cadrul unui nor sau intre nori incarcati cu sarcini electrice diferite. Cand descarcarea se face intre nor si suprafata terestra apare trasnetul.
Gheata si apa din nori este impinsa de curentii de aer existenti in nor. Din frecarea acestor particule de gheata si apa vor rezulta in nor spatii cu incarcatura ionica electrostatica negativa si pozitiva.
Sarcinile negative se acumulează în partea de jos a norului și sarcinile pozitive către partea de sus.
Chiar daca stiinta a raspuns multor intrebari pana in prezent, totusi inca nu se stie modul in care norii se incarca cu energie statica. Unii considera ca perturbatiile atmosferice (umiditatea vantul si presiunea) sunt responsabile de acest lucru, altii sunt de parere ca energia ar proveni de la Soare prin intermediul vantului solar. Deasemenea acele de gheata din interiorul norului pot contribui la sporirea fulgerelor prin separarea sarcinilor pozitive de cele negative. Recent s-a dovedit ca si eruptiile vulcanice ce umplu atmosfera cu praf si fum ,pot duce la alimentarea cu energie statica a norilor din imediata vecinatate.
Cand se formeaza fulgerul aerul din jur se dilata brusc ajungand la 30.000 grade Celsius . Din cauza dilatarii aerului se aude o bubuitura,un zgomot puternic numit tunet.
Vedem mai intai fulgerul deoarece viteza luminii este mai mare decat cea a sunetului (300.000.000m/s in comparatie cu 332m/s). Cu cat suntem mai departe de locul producerii fulgerului cu atat diferenta de timp dintre fulger si tunet e mai mare.
In medie un fulger are lungimea de 1-2 km, dar poate ajunge si la 140 de km lungime(in nori depistate cu radare de fulger).
Energia celui mai mic fulger masurat poate tine aprins un bec de 100 wati timp de 2 luni. Daca s-ar reusi captarea energiei fulgerelor s-ar rezolva problema energiei pe glob.
Sunt foarte multe cazuri de oameni trasniti. Spre exemplu ,in Sua exista asigurare impotriva fulgerului,existand chiar un club al trasnitilor, unde se intalnesc persoane ce au fost atinse de fulger. Se pare ca recordul il detine un individ ce a fost atins de 7 ori .
Un video despre fulger facut de mine puteti vedea aici