Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cand si de ce plutesc corpurile in apa sarata- demonstratie

Cand si de ce plutesc corpurile in apa sarata –  demonstratie


Cum functioneazã?

In apa dulce obiectul  se scufundă în fundul paharului deoarece obiectul are o densitate mai mare decât apa obișnuită de la robinet.

 Când adăugam sare în apă, creștem densitatea apei. Cu suficientă sare adăugată în apă, densitatea apei este mai mare decât a obiectului, permițând plutirea acestuia.

Densitatea se referă la cantitatea de materie conținută într-un anumit spațiu sau volum. Când există mai multă cantitate de materie într-un anumit spațiu sau volum, obiectul este considerat mai dens și în același timp mai greu.

În acest experiment, pentru că obiectul este mai dens decât apa simplă, va da la o parte parte particulele de apă pentru a-și face loc. Dar în cazul apei sărate, care este mai grea decât apa fără sare, aceasta poate susține obiectul si de aceea acesta pluteste. În concluzie, obiectele se scufundă atunci când densitatea lor este mai mare decât densitatea lichidului.

  • Soluția de sare în apă mărește densitatea apei.Cantitatea de apă sărată cântărește mai mult decât apa proaspătă, deci exercită o forță ascendentă mai mare asupra unui obiect scufundat.

Plutirea  unui obiect ein apa ste determinată de două forțe:

  • Forța descendentă – egală cu greutatea obiectului
  • Forța ascendentă – egală cu greutatea apei pe care obiectul o înlocuiește (aceasta este cunoscută sub numele de Principiul lui Archimedes)
  • Ca urmare a acestor forțe, obiectul va pluti, se va scufunda sau va rămâne suspendat în apă.
  • Flotabilitatea obiectului poate fi descrisă într-unul din trei moduri:
  • Negativ plutitor – Greutatea obiectului este mai mare decât greutatea apei deplasate. Obiectul se va scufunda.
  • Pozitiv plutitor – Greutatea obiectului este mai mică decât greutatea apei pe care o deplasează. Obiectul va pluti.
  • Neutral- flotantă – Greutatea obiectului este exact egală cu greutatea apei pe care o deplasează. Obiectul va rămâne suspendat în mijlocul apei și nu va pluti și nici nu se va scufunda.

Micul lac hipersalin, puţin adânc, situat în zona numită McMurdo Dry Valleys, de pe continentul antarctic, are o salinitate de peste 40%, ceea ce îl împiedică să îngheţe

https://ro.eferrit.com/flotabilitatea-in-apa-sarata-fata-de-apa-proaspata/