Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Aurora boreala (polara)

Aurora boreala
Aurora boreala

Aurora boreală este un fenomen optic ce consta într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în zonele polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Aurora apare ca o strălucire difuză pe cerul nopţii sau ca o perdea de raze care pornesc de la orizont şi luminează.Dar,uneori,pentru că interacţiunea dinte vantul solar şi câmpul magnetic al pământului este în continuă schimbare,aurora ia diferite forme şi culori care evoluează şi se schimbă cu rapiditate.Este ceea ce se numeşte auroră activă.

Acest fenomen apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie şi martie-aprilie.El nu este exclusiv terestru,fiind observat şi pe alte planete din sistemul solar,precum Jupiter,Saturn,Marte şi Venus.
Eu sunt fascinată de pozele pe care le vad cu aurola borelă. Înca nu am cunoscut pe nimeni care să fi văzut acest fenomen ,dar îmi doresc din tot sufletul să ajung în apropierea zonelor polare.
În funcţie de numărul de atomi de azot şi oxigen, aurora capată nuanţe de roşu,verde,albastru sau violet şi este vizibilă la ambii poli. Aurora boreala este când se formează în nord,iar cea formată în zona polară sudică se numeşte aurora australă.

Aurora boreala
Aurora boreala

Oamenii de ştiinţă au simulat în laboratoare şi prin expozii nucleare în straturile superioare ale atmosferei aurole artificiale,care nu arată rau deloc.
Boreală, australă sau artificială, aurora cred că ar fi un vis împlinit pentru fiecare dintre noi ,dacă am reuşi o dată în viaţă să vedem aşa ceva !

Articol scris de O eleva constiincioasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.