1 mai muncitoresc

1 mai muncitoresc

1 mai muncitoresc

01 mai, Ziua Internațională a Muncii, este ziua muncitorilor din intreaga lume , fiind recunoscuta in majoritatea țărilor. Statele Unite ale Americii și Canada sunt printre excepții. Aceasta în ciuda faptului că sărbătoarea a început în anii 1880, în Statele Unite ale Americii, fiind legata de lupta “pentru cele opt ore de lucru”ale anarhistilor din Chicago.
Anarhiștii, în special au fost hărțuiți, și opt dintre ei au fost acuzați de conspirație la crimă în legătură cu atentatul Haymarket. O instanță i-a gasit pe toti cei opt vinovati , în ciuda lipsei de dovezi și ei au fost condamnați să moară.
Albert Parsons, Spies August, Adolf Fischer si George Engel au fost spânzurați la 11 noiembrie 1887. Louis Lingg s-a sinucis în închisoare. La inmormantarea lor a avut loc una dintre cele mai mari procesiuni funerare din istoria Chicago . S-a estimat că între 150.000 la 500.000 de persoane s-au aliniat pe traseul urmat de cortegiul funerar. Restul celor trei condamnati, Samuel Fielden, Oscar Neebe și Michael Schwab, au fost în cele din urmă grațiati în 1893.

Defapt interesul muncitorilor de a scurta programul de lucru de la 10-12 ore/zi la 8 ore a inceput inca din anul 1860.
Incepand cu anul 1889 ziua de 1 mai a fost decretata ca Ziua Internationala a muncii, tocmai inmemoria acestor oameni care s-au rasculat impotriva programului de lucru. Odata cu trecerea timpului ziua a fost celebrata de majoritatea tarilor.

P.s
Atunci cand te distrezi de 1 mai sa nu uiti de cei care s-au ridicat impotriva sistemului pentru ca noi sa lucram 8 ore/zi.

1 mai muncitoresc

1 mai muncitoresc

Alte articole interesante:

Fisa de evaluare pentru clasa a VII-a (Statele Unite ale Americii)
Fisa de evaluare pentru clasa a VII-a (Statele Unite ale Americii)

Lacul Tahoe
Lacul Tahoe Lacul Tahoe este un lac de apă dulce, ce ocupă o suprafață de 497 km2, fiind situat...

Vulcanul Kīlauea
Vulcanul Kīlauea Vulcanul Kīlauea face parte din Parcul Național al vulcanilor din Insulele Hawai,...

Cele mai mari maree din lume (Golful Fundy)
Cele mai mari maree din lume (Golful Fundy) Golful Fundy este una dintre cele 7 minuni ale Americii...