Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

1 mai muncitoresc

1 mai muncitoresc

1 mai muncitoresc
1 mai muncitoresc

01 mai, Ziua Internațională a Muncii, este ziua muncitorilor din intreaga lume , fiind recunoscuta in majoritatea țărilor. Statele Unite ale Americii și Canada sunt printre excepții. Aceasta în ciuda faptului că sărbătoarea a început în anii 1880, în Statele Unite ale Americii, fiind legata de lupta „pentru cele opt ore de lucru”ale anarhistilor din Chicago.
Anarhiștii, în special au fost hărțuiți, și opt dintre ei au fost acuzați de conspirație la crimă în legătură cu atentatul Haymarket. O instanță i-a gasit pe toti cei opt vinovati , în ciuda lipsei de dovezi și ei au fost condamnați să moară.
Albert Parsons, Spies August, Adolf Fischer si George Engel au fost spânzurați la 11 noiembrie 1887. Louis Lingg s-a sinucis în închisoare. La inmormantarea lor a avut loc una dintre cele mai mari procesiuni funerare din istoria Chicago . S-a estimat că între 150.000 la 500.000 de persoane s-au aliniat pe traseul urmat de cortegiul funerar. Restul celor trei condamnati, Samuel Fielden, Oscar Neebe și Michael Schwab, au fost în cele din urmă grațiati în 1893.

De fapt interesul muncitorilor de a scurta programul de lucru de la 10-12 ore/zi la 8 ore a inceput inca din anul 1860.
Incepand cu anul 1889 ziua de 1 mai a fost decretata ca Ziua Internationala a muncii, tocmai inmemoria acestor oameni care s-au rasculat impotriva programului de lucru. Odata cu trecerea timpului ziua a fost celebrata de majoritatea tarilor.

P.s
Atunci cand te distrezi de 1 mai sa nu uiti de cei care s-au ridicat impotriva sistemului pentru ca noi sa lucram 8 ore/zi.

1 mai muncitoresc
1 mai muncitoresc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.