Vulpile zburatoare (Pteropus)

Vulpea zburatoare (Pteropus)

vulpile zburatoare

Habitat

Se gaseste in Asia de Sud , in unele insule din oceanul Indian si prefera sa traiasca in padurile din apropierea zonelor mlastinoase. Grupurile mari de lilieci stau atarnate in ficusi, bananieri si smochini unde petrec cea mai mare parte a zilei.

Caracteristici fizice

Masa corporala variaza intre 600 si 1600 g (masculii sunt mai mari decat femelele), anvergura aripilor poate varia intre 1,2 m si 1,7 m iar lungimea lui este de aproximativ 42 de cm. Cea mai mare specie de liliac este Pteropus vampirus.

Capul roscat ,urechile si ochii mari ce amintesc de infatisarea unei vulpi au facut ca aceasta specie sa primeasca numele de vulpea zburatoare. Imperecherea are loc o singura data pe an, femela dand nastere la 1-2 pui. Perioada de gestatie este de 145 de zile. In captivitate pot trai pana la 32 de ani. Se hraneste de regula cu fructe din care extrage nectarul si sucul , cu flori de plante si insecte. Coloniile de lilieci sunt privite ca fiind daunatori , deoarece distrug recoltele provocand astfel pagube. Unii cercetatori considera ca de la aceasta specie se transmite la om virusul Nipah ce cauzeaza uneori moartea . Totusi serviciile ecologice prestate  prin imprastierea semintelor,prin polenizare si prin depozitele de guano care se aduna sunt mai mari decat pagubele provocate. Prin urmare specia nu ar trebui sa fie privita ca un parazit si ar trebui depuse eforturi insemnate pentru conservarea ei. In prezent exista regiuni in India unde este considerat un animal sacru. Citeste mai departe