Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Subcarpatii Moldovei lectie interactiva

Subcarpatii Moldovei

Invata apasand pe butoane cate un aspect din Subcarpatii Moldovei

Da click pe buton,citeste, apoi apasa inca o data click pentru a disparea textul

  • Limite Subcarpaţii Moldovei sunt cuprinşi între valea Moldovei (în partea de nord) şi valea Trotuşului (în partea sudică). În partea de vest intră în contact cu Carpaţii Orientali, iar în partea de est sunt separaţi de Podişul Moldovei prin Culoarul Siretului.

  • Relieful Aspectul general al reliefului cuprinde depresiuni submontane dispuse la contactul cu muntele şi dealuri cutate, alungite. Acestea sunt dispuse în fâşii: o fâşie de depresiuni submontane cu altitudini de cca 400 m şi o fâşie de dealuri înspre Culoarul Siretului, cu altitudini ce depăşesc 600 m. Altitudinea maximă a unităţii este în Culmea Pleşului de 911 m.Numeroase râuri confluează în spaţiul depresiunilor submontane: Moldova cu Neamţul, Bistriţa cu Cracăul şi Trotuşul cu Oituzul şi Caşinul. Astfel, tipul de relief fluvial este bine evidenţiat prin terase şi lunci. Pe baza argilelor se produc alunecări de teren.

  • Clima Este temperat-continentală de tranziţie. Totuşi, altitudinea a impus etajarea elementelor climatice; acestea se includ etajului colinar înalt, cu temperaturi de 8-6°C şi precipitaţii de 700-1000 mm/an. În zona depresionară predominat este etajul colinar jos cu valori de temperatură de 8-10° C şi valori de precipitaţii de 600 – 700 mm/an.Sectorul predominat de influenţă climatică este continental (de ariditate), cu un minus de precipitaţii datorită circulaţiei maselor de aer nord – estice crivăţul ce produce răciri accentuate iarna. În depresiunile submontane se produc primăvara vânturi de tip foehn.

  • Apele Trotus,Tazlau,Bistrita,Oituz,Casin,Moldova

  • Orase: Piatra Neamt,Onesti,Targu Neamt, Targu Ocna, Moinesti , Buhusi

Lectie completa Subcarpatii Moldovei


Care subdiviziune din Subcarpatii Romaniei lipseste din lista?(varianta cu harti oarbe)

Care subdiviziune din Subcarpatii Romaniei lipseste din lista?(varianta cu harti)


Sursa
ebacalaureat
Comentariile sunt închise pentru Subcarpatii Moldovei lectie interactiva