Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Vulcanii noroiosi din Banat

Vulcan noroios din Banat cu diametrul de 10 cm
Vulcan noroios din Banat cu diametrul de 10 cm

Unde sunt localizati vulcanii noroiosi din Banat

Sunt localizati in judetul Timis, la aproximativ 25 de km de Timisoara intre satele Fibis si Seceani.

Ce sunt vulcanii noroiosi din Banat?

Ei par diferiti fata de vulcanii noroiosi de la Buzau. Localnicii le zic „Forocici”. Aici Sunt niste cratere in care „fierbe apa”. De fapt apa nu fierbe, ea e rece. Datorita faptului ca ies la suprafata gaze reci din interiorul pamantului se formeaza niste „bolboroase”. Noroiul este mai fluid, nu se formeaza conuri ci doar niste calote sferice in care apa in amestec cu gazele si cu argila bolborosesc. De la localnici am aflat ca in zona exista mai multe astfel de bolboroase (de dimensiuni diferite), dar eu am reusit sa vad doar 2 dintre acestea. Pe harta de pe google map, sunt marcate si alte locatii cu astfel de fenomene. Gazele care se degaja in atmosfera va poate provoca o usoara stare de ameteala.

Cum ajung la vulcanii noroiosi din Banat?

Traseul dintre localitatile Pischia si Seceani
Traseul dintre localitatile Pischia si Seceani

Mergi pe drumul Pischia-Fibis. Daca vii din directia Pischia, pe partea dreapta a drumului vei vedea o cruce de piatra imensa (vezi imaginea de mai jos).

Crucea din piatra
Crucea din piatra

Iti continui drumul pe national 691. In partea stanga vei zari la un moment dat (max 1 km) un drum agricol spre stanga. Acesta duce spre satul Seceani. Ia-o pe acest drum (nu exista indicator). Localnicii parcurg acest drum cu masini de teren.

Pentru a vizita fantana cu apa minerala si un vulcan noroios micut trebuie sa virezi la dreapta in prima intersectie care iti apare pe drumul agricol. Apa minerala e folosita de localnicii din zona din timpuri vechi. La gust seamna  foarte mult cu apele minerale semi-carbogazificate din comert. Pe harta de mai jos locatia e marcata cu 1.

Vulcani noroiosi Banat
Vulcani noroiosi Banat

La 10 m de fantana exista un mic vulcan noroios. Daca stai in liniste langa fantana, vei auzi „clocotul” apei din groapa. Langa vulcanul noroios mic exista un tub de metal.

Fantana cu apa minerala
Fantana cu apa minerala
Mic vulcan noroios din Banat
Mic vulcan noroios din Banat

Pentru a ajunge la vulcanii noroiosi marcati pe harta cu numarul 2, continua drumul spre Seceani, pana la primul pod de beton aflat peste un parau. Nu traversa podul. Vulcanul noroios se afla la cca 100 de m fata de drum, pe partea dreapta. Din cauza faptului ca iarba este foarte mare ai mari sanse sa-l ratezi asa ca fii cu bagare de seama:). Am trasat in poza de mai jos cateva repere care te vor ajuta sa-l localizezi mai usor.

Vulcanii noroiosi din Banat
Vulcanii noroiosi din Banat

Vulcan noroios din Banat cu diametrul de 1m
Vulcan noroios din Banat cu diametrul de 1m

Vulcanii noroiosi Banat
Vulcanii noroiosi Banat

Turul vulcanilor noroiosi din Banat reprezinta un traseu ideal pentru amatorii de biciclete.

Pe langa acesti vulcani noroiosi exista in Romania si altii mai spectaculosi. Citeste depre ei aici Vulcanii Noroiosi din Romania

Sursa:
www.banaterra
maps.google.ro (cautare dupa – Vulcanul Noroios de tip „grifon” de la Forocici)

5 comentarii

  • profesorul

    week-endul trecut. Din pacate nu am reusit sa gasim toate zonele, dar a fost faina iesirea -mai ales apa minerala din fantana:))

  • Pit

    Salut
    De origine sunt din Timisoara. La blog sunt cateva din ceea ce se mai fac pentru ca lumea sa cunoasca cate ceva despre Romania si zonele ei protejate.
    Despre vulcanii noroiosi din Banat am mai gasit undeva ceva. Acolo scria ca inainte de amenajarile agricole au existat mai multe, dar au disparut duce ce terenurile au fost redate agriculturii…..
    Din cate stiu in zone protejate din site Natura 2000 nu sunt decat cei din judetul Buzau
    Pit

  • Gigi

    Dupa cum spunea si Pit, nu apare ca si zona protejata.
    Oare de ce?
    Dam bani ca sa vedem ce au altii , iar pe ale noastre nu le bagam in seama. Au fost si copii de la scoala, liceu pana in zona respectiva? Adica are cine sa duca mai departe informatia?

    Succes si sper sa fie mai popularizat si mai cunoscut si acest aspect din BANAT.

    Gigi

  • Cristi

    Asemenea emanații de gaz carbonic, CO2, nu se întâlnesc doar în zona Pișchia – Fibiș – Seceani, până prin 1980 putea fi „admirat” un asemenea „vulcan noroios” și în stațiunea Buziaș, în fața Băii nr. 2, de cealaltă parte a aleii de acces, față de Izvorul lui Moș Bâzieș. Acel crater plin cu apă în care „fierbeau” gazele din subsol, avea dimensiuni foarte mici (sub 1 m²) și era îngrădit cu un grilaj metalic. De câteva decenii însă, apa din acel crater a dispărut (probabil că s-a format un alt „coș vulcanic”, într-o altă direcție, posibil chiar spre pârâul Salcia din vecinătate), astfel că a dispărut și spectaculozitatea acestui fenomen natural.
    Emanațiile de dioxid de carbon din Banat, care impregnează apele subterane și duc la formarea zăcămintelor de ape minerale, cele mai importante izvoare fiind în localitățile Lipova, Buziaș și Bogda, sunt localizate pe aliniamentele unor falii asociate vulcanismului vechi, hercinic, din această zonă. Ca „martori” ai acestor vulcani au mai rămas Dealul Roșu – alt. 209 m – între satele Șanovița și Lucareț, com. Ghizela (unde exista o importantă exploatare de bazalt) și Șumigul (pe unele hărți apare cu denumirea Movila Șumiga) – alt. 196 m – lângă com. Gătaia. Aproximativ la jumătatea distanței dintre cei doi vulcani se află stațiunea Buziaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.