Misterele din Subcarpatii Buzaului sunt numeroase . Printre acestea putem enumera:: muntele de sare de la Manzalesti, pestera in sare de la Meledic, ”focul viu” din localitatea Lopatari, muzeul de chihlimbar ce se afla in localitatea  Colti, locuintele rupestre aflate in aceeasi zona sunt doar cateva trasee pe care vi le recomandam.

”Focul viu” de la Lopatari

Pe un drum pietruit, la circa 66 de km de Buzau, pe raza localitatii  Lopatari, satul Terca, putem gasi ”focul viu”, un fenomen natural de emanatie a gazelor naturale, care o data ce ies din pamant se autoaprind in contact cu atmosfera. Drumul nu poate fi parcurs in intregime cu masina. Acest obiectiv turistic nu este semnalizat. El se afla pe o colina si este nevoie  sa aflati informatii de la oamenii din satul  din Terca. Urcusul, usor, nu dureaza mai mult de 20 minute.De fapt, tinuturile adapostesc foarte  multe bogatii, localnicii spun ca in dealurile di jur s-ar gasi rezerve importante de gaze naturale, petrol si chiar uraniu.La circa 50 km de orasul Buzau, pe raza comunei Manzalesti, putem intalni  un fenomen bizar: un lant muntos de sare. Chiar si izvoarele din zona sunt sarate, apa lor fiind utilizata de catre oameni la pusul muraturilor. Dezinteresul autoritatilor locale precum si saracia au facut ca aceasta “comoara” sa nu fie valorificata. Din nefericire, nu au fost facute nici macar analize pentru a determina efectele terapeutice ale acestor izvoare.

Focul viu

Focul viu

Pestera de sare de la Meledic

La nu mai mult de 4 km se afla platoul Meledic, unde ar fi trebuit sa se ridice castelul Peles. Doar moartea tragica a arhitectului desemnat sa ridice castelul a determinat-o pe Regina Maria sa decida schimbarea amplasamentului. In prezent, la Meledic se mai gasesc ruinele fundatiei ce ar fi trebuit sa se transforme in palat regal.O alta bizarerie este lacul Meledic. Avand o suprafata de aproximativ  un hectar,pozitionat pe un munte de sare, lacul contine apa dulce. Vara, aici se poate face plaja si se pescuieste. Baile nu sunt indicate deoarece, chiar daca la mal apa este mai calduta, la circa un metru distanta apa devine brusc  rece, fiind pericol de stop cardiac. Adancimea acestui lac este de 20 de metri.La doar un km departare de platoul Meledic, intr-o padure de tei, este localizata  Pestera de sare, unicat in Europa prin modul sau de formare. Chiar daca nu este amenajata, cei care vor sa o viziteze e necesar  sa aiba  la ei echipament de munte si lanterne performante. Se zice ca dimensiunea acestei  pesteri trece de  30 km, iar unele sali prezinta  inaltimi de circa 200 metri.

Bulgarele de chihlimbar de 3,5 kg

In mina de chihlimbar din satul Colti a fost descoperit  cel mai impresionant  bulgare de chihlimbar din Romania, ce are o greutate de 3,5 kilograme. Muzeul chihlimbarului de aici are expuse foarte multe   piese de o frumusete rara. Pe aceste meleaguri extractia acestei pietre dateaza din epoca bronzului. In aceeasi zona pot fi gasite  locuintele rupestre. Camarutele sapate in piatra reprezinta si astazi un mare mister. Nimeni nu stie cine le-a facut si cu ce scop. In aceste chilii au fost gasite inscriptii care nu au putut fi descifrate. Tot aici a fost construita in stanca o bisericuta. Cei care vor  sa viziteze acest loc trebuie sa stie ca au nevoie de echipament de escaladare, iar timpul alocat unei ascensiuni este de aproaape  o zi.

Biserica in stanca

Biserica in stanca

Legenda zice  ca la Colti s-a nascut balada Miorita, pentru ca  este locul unde vin in transhumanta ciobanii din  3 regiuni:Muntenia, Moldova si Transilvania.

Bibliografie:

Dinu L., 2012, „Turismul rural în Subcarpaţii Buzăului”, editura Estfalia, Bucureşti, ISBN 978-606-8284-40-8.

http://laurentiu.ablog.ro

Postat de Laurentiu DINU

Alte articole interesante:

Calatoria mea la bunici!
!Calatoria mea la bunici ,a fost una splendida deoarece,aceasta nu s-a intamplat pe timpul verii ci in...

Pestera Muierii
Pestera Muierii S-a format prin actiunea subterana a raului Galben, care prin dizolvare in timp...

Vulcanii noroiosi din Banat
Unde sunt localizati vulcanii noroiosi din Banat Sunt localizati in judetul Timis, la aproximativ...

The Atlantic Road
The Atlantic Road se intinde pe o distanta de 8 km intre orasele norvegiene Kristiansund si Molde. Fiind...