Istanbul, fascinant si cosmopolit

 

Hagia Sophia Istanbul

Hagia Sophia Istanbul

Singurul oraş din lume plasat pe două continente, Istanbulul uimeşte prin îmbinarea subtilă dintre Orient şi Occident, tradiţie şi culoare, istorie şi modernism.
Unul dintre cele mai importante oraşe ale lumii, Istanbulul constă într-o ciudată alăturare de clădiri milenare si zgârie-nori, palate luxuriante si străduţe înguste ticsite de meşteşugari, căruţe şi limuzine, bazare şi mall-uri. Călătoria cu avionul de la Bucureşti durează doar o oră, iar in oraş se poate călători cu metroul, acesta fiind un oraş foarte întins, care, împreuna cu suburbiile numără 18 milioane de locuitori. Astfel, călătoria trebuie să includă o vizita a Marelui Bazar, o vizită la Hagia Sofia şi Moscheea Albastră, faimoasele palate Tpokapi, Dolmabahce; se poate mânca la restaurantele pescareşti de sub podul Galata (peştele fiind mereu proaspăt având in vedere ieşirea la Marea Marmara), iar hammam-urile tradiţionale sunt o forte bună alegere în vederea relaxării.

Cemberlitas-Hamami - Istanbul

Cemberlitas-Hamami – Istanbul

Călătoria trebuie să includă o vizită la Hagia Sofia, care a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astăzi muzeu. Cupola clădirii este una dintre cele mai înalte, fiind cu doar câţiva centimetri mai scundă decât domul Pantheonului din Roma, întreaga construcţie fiind de o incontestabilă măiestrie arhitecturală. Moscheea Albastră este cea mai mare şi vizitată din Istanbul, culoarea albastră fiind data de plăcile de faianţă albe si bleu cu care este placată. Palatul Topkapi a fost reşedinţa sultanilor între 1465 şi 1853, iar complexul de clădiri din care este alcătuit palatul îşi ia numele de „Parta Tunului”, care se găseşte pe malul Bosforului, poartă pe care sultanul ieşea din grădini şi se plimba pe Bosfor cu propria corabie. În 1853 însă, curtea regala a fost mutată la Palatul Dolmabahce, care a servit ca harem până în 1909 şi a fost declarat muzeu în 1924. printre exponatele de la Tpokapi se numără unul dintre cele mai mari candelabre din lume, cântărind 4 tone, mobilă încrustată cu fildeş, picturi valoroase, covoare persane, o vasta colecţie de arme, armuri si bijuterii.
Vorbind despre shopping, in Istanbul ai de unde alege. Pe lângă Marele Bazar, unde poţi găsi aproape orice, poţi vizita Bazarul condimentelor, unde se găsesc aproape toate condimentele ce există ân lume, alături de numeroase deserturi turceşti, extrem de dulci. Pentru shopping sunt recomandate piaţa Taksim şi, bineînţeles, mall-ul Cevahir, cu 7 etaje.
Oraşul este renumit pentru numeroasele sale restaurante luxoase, însă cea mai autentică experienţă culinară cu specific poate fi încercată in restaurantele de sub Podul Galata, un punct central al oraşului, ce face legătură între partea veche şi cea nouă a oraşului.

Istanbul Bazar

Istanbul Bazar

Cel mai faimos şi mai elegant hammam din Istanbul, Cemberliktas, situat în apropierea Hagia Sofia, este cel mai indicat pentru relaxare după agitaţia din oraş. Baia turcească include sectoare separate pentru femei şi bărbaţi, iar biletul de intrate costă 20 de euro pentru o baie simplă. Hammamul este o încăpere umedă, rotundă, cu o imensă piatră fierbinte, situată în centru. Aici se stă vreme de o jumătate de oră, după care un angajat te exfoliază şi clăteşte, după străvechea tradiţie turceasca.
İyi yolculuklar!

Postat de Arjocu Sunamita

Alte articole interesante:

Cea mai mare delta din lume
Cea mai mare delta din lume Cea mai mare delta din lume este realizata de raurile Gange si Brahmaputra....

Cel mai mare mall din lume
Cel mai mare mall din lume Cel mai mare mall din lume se afla in China si se numeste South China Mall....

Caile de comunicatii in Europa
Caile de comunicatii in Europa Reteaua rutiera Magistrale rutiere transeuropene: - Berlin-Budapesta-Bucuresti-Sofia-IstanbulGhid...

Cel mai adanc lac de pe glob
Cel mai adanc lac de pe glob   Cel mai adanc lac de pe glob este lacul Baikal din Rusia. El are...