Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi Buzau

Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau sunt in topul preferintelor mele cand vine vorba de locuri frumoase de vizitat in Romania. Aici ma simt in alta lume, pe alta planeta, iar peisajul selenar ciudat ma invita la meditatie. Vulcanii noroiosi sunt magnifici!

I-am vizitat prima oara acum 6-7 ani, intr-o zi insorita si calduroasa de vara si am fost impresionata de frumusetea lor incat mi-am dorit sa-i revad iar si iar si iar… Am vizitat atat Paclele Mari cat si Paclele Mici (nu sunt departe unele de altele). Daca ajungeti pe acolo, va recomand sa va alegeti o zi frumoasa, insorita, daca se poate chiar vara, pentru ca iarna sau toamna sau cand ploua, riscati sa va pierdeti incaltamintea pe acolo si sa va impotmoliti in namol.

Vulcanii Noroiosi se afla in judetul Buzau, la 12 km de Berca si alcatuiesc una dintre cele mai interesante rezervatii din Romania. Sunt spectaculosi si rar intalniti in lumea intreaga! Au fost descoperiti prima data la noi in tara in anul 1867, cu ocazia unor prospectari petroliere, de catre francezul H. Cognand. In ultima vreme, vulcanii noroiosi de la Berca au devenit un obiectiv turistic intens frecventat in Romania.

Acestia au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Prin craterele vulcanilor, gazele din adancuri aduc noroi sub forma unei paste de culoare alb-gri sau brun-cenusie care curge asemeni unei lave, numai ca aceasta asa zisa lava rezulta din dizolvarea marnelor si argilelor intalnite in cale de apa care este antrenata de presiunea gazelor, spre suprafata. Bulele alimentate de gazele emanate se sparg si bolborosesc la intervale de cateva secunde, iar metanul care vine de la o adancime de 3.000 de metri (poate chiar mai mult) poate fi aprins cu bricheta.

Desi solul este sulfuros, aici s-a dezvoltat o vegetatie care s-a adaptat la salinitatea ridicata a zonei. Intalnim plante deosebite, unice la noi in tara si specifice unei clime central asiatice,inclusiv plante salifere endemice. Se remarca solul arid, strabatut de nenumarate santuri mai mari sau mai mici care alcatuiesc un superb peisaj extraterestru.

Conform ultimelor cercetari, se pare ca vulcanii noroiosi au avut un rol important in aparitia vietii pe Terra. Totodata, unele lucrari publicate de NASA arata ca acestia se manifesta si ca un fenomen cosmic, poate chiar au avut un rol important si in aparitia vietii pe alte planete… cine stie…

Vulcanii Noroiosi Buzau (de la Berca) nu sunt rari pe Pamant. Mai exista astfel de formatiuni in alte 40 de regiuni ale globului, insa doar 10% sunt vizibili si sunt amplasati pe arii continentale, restul fiind submarini.

Vezi mai multe fotografii aici: http://chestiuniserioase.wordpress.com/2012/12/19/expeditie-la-vulcanii-noroiosi/

Postat de Andreea Lazar

Alte articole interesante:

Vulcanii noroiosi din Romania
Vulcani noroiosi din Romania Vulcanii noroiosi se formeaza in zonele bogate in roci argiloase si marnoase...

Vulcanii noroiosi din Banat
Unde sunt localizati vulcanii noroiosi din Banat Sunt localizati in judetul Timis, la aproximativ...

Subcarpatii Romaniei
Click aici pentru a downloada  Subcarpatii RomanieiSubcarpatii Romaniei,subcarpatii moldovei,subcarpatii...

Harta Buzau
Harta-Buzau Buzau harta,harta Buzau,harta rutiera Buzau,strazi Buzau,Buzau harta...