Din taina unor lacuri

La munte sau la câmpie, în plină zi sau sub clar de luna,lacurile au constituit dintotdeauna puncte de atracție pentru turiști și izvoare de inspirație pentru poeți.Aceștia le-au cântat în toate timpurile și în toate limbile,frumusețea,legendele și tainele.În orice regiune și în orice țară, fiecare lac își are legenda lui,taina lui.

De exemplu, pe insula din nordul Rusiei se află un lac alcătuit din cinci straturi de apă:apă dulce,apă puțin sărată,apă de culoare roșie și apă saturată cu hidrogen sulfurat.În Italia se află un lac denumit Travel.Misterul acestui lac îl constituie faptul că atunci când timpul este foarte cald, apa lui căpăta o culoare roșie.Lângă orășelul Algerian SIDI-BEL-ADDES există un lac a cărui apă poate fi folosită la scris ca orice altă cerneală.În taigaua siberiană,se află lacul Kahinaidah.O legendă îl înfățișează ca pe un lac de foc unde s-au văzut ridicându-se flăcări de explozii și bubuieturi.

Lacul de cerneala

Lacul de cerneala

În țara noastră,în județul Sibiu,se află un lac cu adâncimea de 34,5.Lacul contituie o curiozitate geografică deoarece apa este dispusă in trei straturi:primul strat de apă este dulce,urmând un strat puțin sărat,după care un strat cu o concentrație mare de sare.
Lacul Baikal din Rusia este cel mai adânc lac din lume (1741m) cu suprafața de 50.000 km.Aici trăiesc aproximativ 1 500 de specii de viețuitoare.

Lacul Baikal

Lacul Baikal

În mijlocul continentului de gheață, Antarctica, au fost descoperite de amiralul Byrd,în anul 1947,circa 20 de lacuri.În orașul VERA-CRUZ din Mexic,se găsește un lac de mercur curat aflat într-un crater al unui vulcan.Într-o regiune din Rusia Cikalovsk , din apropierea localitatii Solstitc,se află un lac a cărui apă este atât de saturată de sare,încât nu permite corpului să se afunde,menținându-l la suprafață.

În partea de vest a deșertului Gobi,se află un lac numit Lobnor care se deplasează la distanțe foarte mari din cauza furtunilor de nisip care modifică albia râului ce alimentează râul.

În concluzie,putem spune că planeta noastră dispune de o puternică rețea hidrografică în care,fiecare curs de apă deține un secret ce trebuie aflat.

Postat de Monica

Alte articole interesante:

Lacuri roz pe glob
Lacuri roz pe glob Lacul Hillier este un lac de culoare roz ce este situat in partea de vest a continentului...

Joc de identificare Lacurile Romaniei
Joc de identificare Lacurile Romaniei Acest joc online gratuit de geografie te va ajuta sa inveti mai...

Pesterile si legendele lor
Pestera in mitologia greaca Cele mai multe legende provin din mitologia greaca. Explicatia este data...

Cele mai adanci lacuri de pe glob
Cele mai adanci lacuri de pe glob 1. Lacul Baikal Localizat in partea sudica a Siberiei „ochiul albastru...